Messe Sollennelle van Jean Langlais

Jean_Langlais  Jean Langlais  1907-1991

Dit jaar is het 25 jaar geleden, dat Jean Langlais is overleden.

Jean Langlais werd geboren in een klein dorp in  Bretagne. Op tweejarige leeftijd werd hij blind. Aan het blindeninstituut in Parijs begon hij zijn orgelstudie, die hij voortzette aan het Conservatorium van Parijs, waar hij ook compositie en improvisatie studeerde.

Van 1945 tot 1987 was hij vaste organist van de Basilique Sainte Clotilde in Parijs. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd concertorganist Hij bleef ook lesgeven aan het conservatorium.

Langlais componeerde 254 werken, waarvan de meerderheid voor orgel.

De Messe Solennelle is gecomponeerd in 1949, voor gemengd koor en twee orgels, op. 67

Wij zullen de Messe Solennelle uitvoeren in de Sint-Pancratiuskerk in Castricum, Dorpsstraat 113 te Castricum  op 22 mei,  en in de Hofkerk in Amsterdam-Watergraafsmeer, Linnaeushof 94 op 29 mei.

De Messe Solennelle van Jean Langlais overbrugt op schitterende wijze de Middeleeuwen met onze huidige tijd. Duruflé behoudt originele gregoriaanse melodieën en verrijkt die met meerdere koorpartijen. Ook klinken er stukken van Poulenc, onder meer een Salve Regina.

Het geheel wordt sfeervol aangevuld met orgelspel door Erik-Jan Eradus.

Iedereen is van harte welkom.

Beide zondagen begint het concert om 15.30 uur, en het duurt een klein uur. Er is geen pauze. Na afloop is er een deurcollecte, en ook een nazit.

           

Flyer Messe S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *